spin

SERVICII

Creăm platforme de lucru stabile din terenuri instabile

Așezarea construcțiilor pe teren este hotărâtor influențată de proprietățile și natura terenului de fundare, de structura lui geologică, de importanța și destinația pe care o are construcția. Legătura dintre construcție și teren se realizează, de regulă, prin intermediul sistemelor de fundare de suprafață a căror pondere din costul total al construcției reprezintă 15%, iar ca timp de lucru 12%.

Având în vedere ponderea pe care o reprezintă infrastructura construcțiilor, se justifică importanța și atenția deosebită ce trebuie acordată realizării de noi soluții de fundare, mai ales în cazul terenurilor slabe de fundare.

Terenurile dificile, cu caracteristici mecanice și fizice scăzute, încep să fie exploatate datorită tehnologiei și procedurii de îmbunătățire a terenului, care urmăresc modificarea parametrilor geotehnici, sporind capacitatea de rezistență la compresiune și modifică compoziția pământului.

Această tehnologie de stabilizare in situ a pământului cu liant hidraulic poate aduce o reducere de cost și de timp în ansamblul construcției, datorită timpului de execuție scăzut, cât și costului total redus față de metodele clasice de înlocuire a materialului.

 
 
 

Transformăm PUCM-ul în pămînturi sustenabile pentru fundare

Datorită dezvoltării industriei, zonele ușor accesibile pentru construcții au scăzut în ultima perioadă, iar acest lucru duce la construirea centrelor urbane în zone cu terenuri dificile de fundare. În această categorie de terenuri dificile, cele mai răspândite pe teritoriul României sunt pământurile cu umflări și contracții mari.

PUCM-urile sunt pământuri speciale care se tratează în mod diferit de proiectanți și geotehnicieni. De aceea, pentru a funda o construcție pe un astfel de teren, trebuie ținut cont de următoarele aspecte:

  • eliminarea cauzelor care generează variații de umiditate în terenul de fundare.

Construcțiile rutiere se comportă ca o construcție ușoară, în care greutatea proprie nu compensează cu presiunea de umflare dezvoltată de pământul argilos. Perioada în care are loc construcția unui drum fundat pe PUCM este foarte importantă. Deoarece, dacă acesta este construit într-o perioadă secetoasă, sucțiunea pământului este ridicată, iar mai apoi se produce un proces de migrație a apei din zonele învecinate mai umede spre zona centrală, până la atingerea unei noi stări de echilibru. Odată cu atingerea acestei stări de echilibru, se pot produce fisuri longitudinale caracteristice pe zona centrală.

De aceea, în urma experiențelor cumulate, recomandăm pentru toate tipurile de construcții, civile, industriale, construcții de drumuri, căi ferate sau căi de acces, stabilizarea pământului cu lianți hidraulici pe bază de var.

Utilizăm lianți hidraulici pentru a economisi timp și bani

Lianții hidraulici pe bază de var se folosesc pentru a trata pământurile dificile, stratul de bază sau fundația unui drum. Acest tratament are, de obicei, un efect benefic semnificativ asupra proprietăților inginerești ale terenului de fundare, cum ar fi: reducerea plasticității, scăderea umflării libere, creșterea rezistenței la compresiune, îmbunătățirea durabilității, îmbunătățirea lucrabilității și creșterea rigidității. Aceste efecte contribuie nu numai la facilitarea procesului de construcție a drumului, ci au un impact pozitiv asupra performanțelor viitoarei structuri rutiere.

Lianții hidraulici pe bază de var sunt utilizați pe scară largă datorită proprietăților sale de a schimba granulația pământurilor cu fracție fină și foarte fină. Este cel mai eficient în tratarea argilelor plastice care au o umiditate ridicată. Adăugarea de lianți hidraulici pe bază de var într-un pământ cu granulație fină, în prezența apei, inițiază mai multe reacții chimice. Cele două reacții primare sunt schimbul cationic și flocularea – aglomerarea; acestea au loc rapid și produc îmbunătățiri imediate ale plasticității pământului, lucrabilității și rezistenței.

Îmbunătățire pământ

Imbunatatire pamant

Îmbunătățirea pământului este o operație sustenabilă care modifică proprietatile fizice ale acestuia, cum ar fi conținutul de apă, indicele de plasticitate și capacitatea portantă. Aceasta se realizează prin mixarea pământului în situ cu un conținut minim de liant hidraulic pe bază de var.

Avantajele îmbunătățirii pământului cu liant hidraulic.

  • Dacă ne aflăm într-o perioadă cu precipitații, cu ajutorul unui procent mic de liant și prin tehnică de malaxare, se poate continua execuția lucrărilor la partea de terasamente fără a pierde timp.

  • Se utilizează când pământul este neomogen, transformându-l într-un pământ omogen cu aceiași compoziție fizică.

  • Se reduce costul lucrării deoarce maximizează utilizarea de materiale locale reducând costurile cu înlocuirea de material

  • Este o tehnologie sustenabilă și rapidă

Stabilizare pământ

stabilizatre pamant

Stabilizarea pământului este o operațiune care constă în realizarea unui amestec omogen dintre pământ, liant hidraulic și apă, care, atunci când este profilat și compactat într-un mod corespunzător, modifică cu totul caracteristicile fizico-chimice ale pământului. În urma acestui tratament, pământul devine stabil din punct de vedere al durabilității pe termen lung, îi crește capacitatea portantă și rezistența la îngheț-dezgheț. Pentru această operațiune, liantul hidraulic este adaptat din punct de vedere al rețetei, iar cantitatea folosită este mai mare.

Stabilizarea pământului este recomandată în următoarele categorii de lucrări: construcții civile, industriale, agrozootehnice, drumuri de clase tehnice I – V, autostrăzi, căi ferate, porturi și aeroporturi. În structura drumurilor, stabilizarea se poate folosi la teren, la umpluturi și la stratul de formă. Pentru construcțiile civile și industriale, stabilizarea se recomandă în stratul de formă cu un procent de minim 3% liant hidraulic.

Avantajele stabilizarii pamantului cu liant hidraulic.

  Crește rezistența mecanică și fizică a pământurilor slab calitative Stabilizarea terasamentelor amenajate in taluz (ramble și deblee) Creșterea capacității portante a straturilor de formă pentru sistemele rutiere Scade perioada de execuție a terasamentelor Scade costul total al construcției, folosindu-se materialele din situ. Scade conținutul de materie organică din pământ Elimină umflarea liberă a pământului Crește rezistența la ingheț-dezgheț a structurii

Efectele de stabilizare pe termen lung au loc în timp și sunt importante din punct de vedere al rezistenței și al durabilității. 

Stabilizare agregate

stabilizare agregate

Stabilizarea straturilor de agregate (BSC sau BSLH) aceasta este o procedură ce se utilizează ân execuția structurilor rutiere (strat de bază, fundație). Are ca scop reducerea timpului de execuție a lucrărilor și a materialelor folosite. Totodată, crește performanțele tehnice ale structurii, față de metodele clasice. Reutilizarea în totalitate a materialelor existente din patul drumului rezultând o economie circulară.

Avantajele stabilizarii balastului in situ

  • Reducerea timpului de execuție

  • Cost scăzut față de turnarea cu finisorul a materialului mixat in stația fixă

  •  Creșterea performanțelor tehnice

  • Toleranța la cote mai mici față de metoda clasică (finisor)

  • Adaptare la condițile meteo