Datorită dezvoltării industriei, zonele ușor accesibile pentru construcții au scăzut în ultima perioadă, iar acest lucru duce la construirea centrelor urbane în zone cu terenuri dificile de fundare. În această categorie de terenuri dificile, cele mai răspândite pe teritoriul României sunt pământurile cu umflări și contracții mari.
PUCM-urile sunt pământuri speciale care se tratează în mod diferit de proiectanți și geotehnicieni. De aceea, pentru a funda o construcție pe un astfel de teren, trebuie ținut cont de următoarele aspecte:
Construcțiile rutiere se comportă ca o construcție ușoară, în care greutatea proprie nu compensează cu presiunea de umflare dezvoltată de pământul argilos. Perioada în care are loc construcția unui drum fundat pe PUCM este foarte importantă. Deoarece, dacă acesta este construit într-o perioadă secetoasă, sucțiunea pământului este ridicată, iar mai apoi se produce un proces de migrație a apei din zonele învecinate mai umede spre zona centrală, până la atingerea unei noi stări de echilibru. Odată cu atingerea acestei stări de echilibru, se pot produce fisuri longitudinale caracteristice pe zona centrală.
De aceea, în urma experiențelor cumulate, recomandăm pentru toate tipurile de construcții, civile, industriale, construcții de drumuri, căi ferate sau căi de acces, stabilizarea pământului cu lianți hidraulici pe bază de var.